Το λόττο στην Γαλλία

Το πρώτο λόττο στην Γαλλία δημιουργήθηκε από το Φραγκίσμο τον Ά τον 15ο αιώνα. Όμως λόγοι ηθικής απαγόρευσαν τις λοταρίες και άλλα τυχερά παιχνίδια για τους επόμενους 2 αιώνες. Ένα  παιχνίδι τύπου λόττο εμφανίστηκε τον 17ο αιώνα και ονομάζονταν  Loterie de L’Hotel de Ville. Διάφορα ήδη λόττο στην Γαλλία τους επόμενους αιώνες έγιναν η κύρια πηγή εισοδήματος για διάφορα θρησκευτικά τάγματα.

Στις αρχές του 18ο αιώνα μην θέλοντας να δίνει επιχορηγήσεις στις θρησκευτικές οργανώσεις τους έδωσε το δικαίωμα να διοργανώνουν λαχειοφόρες αγορές τύπου λόττο. Χάρη σε αυτά τα έσοδα χτίστηκαν η επισκευάστηκαν 15 σημαντικά θρησκευτικά μνημεία στο παρίσι. Το 1774 η μοναρχία δημιουργεί το δικό της λόττο με την δικαιολογία ότι χρειάζεται χρήματα για την δημιουργία μιας στρατιωτικής σχολής και την ονόμασε Loterie de L’École Militaire. Αυτή η λοτταρία μετεξελίχθηκε στην Loterie Royale de France. Όταν έγινε η επανάσταση το έσοδα από το βασιλικό λόττο κάλυπταν το 7% των κρατικών εσόδων. Οι θεωρητικοί της επανάστασης ήταν ενάντιοι στα τυχερά παιχνίδια που τα θεωρούσαν σαν τρόπους ώστε να κλέβουν οι πλούσιοι χρήματα από τους φτωχούς.

Το λόττο ξεκίνησε επίσημα την λειτουργία του στην Γαλλία το 1936 με την ονομασία Loto. Το διοργανώνει το γαλλικό μονοπώλιο (La Française des Jeux ) μέχρι σήμερα.